La Città Eterna (de eeuwige stad)
Door: Angela
Blijf op de hoogte en volg Angela
27 September 2007 | Italië, Rome
Na het etentje zijn we wezen stappen, eerst naar een cocktailbar en vervolgens naar discotheek anima. Erg leuke tent, met goede muziek en mooie wijnglazen (!). Ik heb bij Lydia geslapen want toen we aankwamen op station Termini en ik een taxi wilde nemen naar huis was er geen taxi te bekennen. Niet zo heel handig dus, en aangezien die dag ervoor Youri (Nederlandse Erasmus student) bijna beroofd was om 5 uur ’s nachts vlakbij termini leek het ons niet slim om apart naar huis te gaan. Ik was heel erg blij dat ik niet in mijn eentje op het station stond. Het is een vervelende omgeving ’s nachts, iedereen waarschuwt ons ook dat we er niet langer moeten blijven dan nodig is. Overal liggen zwervers te slapen en er lopen vage figuren rond. Zondag uitgeslapen en een beetje gelezen in het park. ‘s Avonds bij het eten vertelde mijn Italiaanse huisgenootje Christina mij dat het absoluut not done is om tortellini (pasta met vulling van vlees, kaas of champignon) te eten in combinatie met pesto, goed om te weten… Zo leer je nog wat over de echte gebruiken hier in Italië. Ook moet je de pesto niet boven de pasta doen, maar eerst op je bord smeren en vervolgens de pasta erbovenop. Ik ben benieuwd hoeveel Nederlanders het met mij samen andersom (dus verkeerd) hebben gedaan ;-).
Na de les maandag ben ik met Charlotte en haar vriend naar Vaticaanstad geweest. Het Vaticaan is het kleinste onafhankelijke land ter wereld en ligt midden in Rome. Het staatshoofd is op dit moment Paus Benedictus XVI. Het is enorm indrukwekkend als je aan komt lopen, het Sint Pietersplein is zo enorm groot en het symmetrische ontwerp van Bernini is schitterend. De grote Sint Pieter basilica staat bovenop het graf van Petrus en trekt pelgrims aan vanuit de hele wereld. Er wonen en werken ongeveer 1000 mensen. Wij hebben met zijn drieën een wandeling door de Sint Pieter basilica gemaakt. Er staan veel beelden van beroemde kunstenaars, waaronder Pietà van Michelangelo (zie foto). Michelangelo schilderde ook het wereldberoemde plafond in de Sixtijnse Kapel. Deze hebben we niet bezocht want de kapel behoord tot de Vaticaanse musea. Om deze te bezoeken is er meer tijd nodig dan wij maandag hadden en dit ga ik nog een andere keer bekijken. Probleem is wel de enorm grote rij toeristen voor de musea. Ik ben van plan om een keer ’s morgens vroeg te gaan en zo (hopelijk) de massa te vermijden.
Dinsdag ’s middags met Eva de stad in geweest om wat te shoppen, op heel goedkope shampoo (aanbieding!) na niet echt veel gekocht. De avond heb ik achter mijn studiemateriaal doorgebracht want woensdag is het einde van de taalcursus, en dus de toets!
De taaltoets was echt ontzettend moeilijk (althans naar mijn mening) en viel erg tegen. Het scheelt dat ik de punten toch niet meer kan gebruiken omdat ik al een language course uit Perugia heb. Toch geeft het ook voor jezelf wel een fijn gevoel als je het idee hebt dat je de stof, in dit geval dus het Italiaans!, een beetje beheerst. Het voornaamste probleem is een gebrek aan een Italiaans vocabulaire. Toch weer lekker schools woordjes leren vrees ik…;-). ‘s Avonds zijn we lekker pizza gaan eten en met alle Erasmus studenten op de Spaanse trappen wijn gaan drinken. Vervolgens met de hele groep naar de discotheek Anima gegaan. De taxi naar huis koste ons met zijn vieren 10 euro, dus dat is goed te doen!
Vandaag heb ik heerlijk in mijn eentje de stad verkend. Best lekker even helemaal alleen zijn. Hoewel je in Rome nooit echt alleen bent. Als eerste heb ik de Esquilijn bezocht, dit is de grootste en hoogste van de zeven heuvels van Rome. In de keizertijd lagen hier de krottenwijken. De buurt is nog steeds een van de armste wijken van de stad. In de wijk ligt de prachtige Santa Maria Maggiore. De Piazza dell’Esquilino die voor de kerk ligt werd voorzien van een obelisk (zie foto) door paus Sixtus V. Het baken leidde pelgrims uit het noorden naar de belangrijke kerk toe. De kerk is ontzettend groot en van binnen erg mooi. De kerk is een mengsel van diverse bouwstijlen en door de eeuwen heen is er van alles bijgebouwd. De kerk heeft een mozaïek met de kroning van de Maagd erop afgebeeld. Ook het casettenplafond (verguld met goud) is erg indrukwekkend. Over de kerk gaat een legende van de sneeuw:
In 365 gelastte Maria paus Liberius in een droom een kerk te bouwen op de plaats waar hij sneeuw zou vinden. De paus gehoorzaamde natuurlijk toen het op de Esquilijn sneeuwde op de morgen van 5 augustus tijdens een snikhete Romeinse zomer. Elk jaar wordt dit wonder herdacht met een mis waarbij witte bloemblaadjes van dahlia’s uit het plafond van de kerk dwarrelen.
Na het Esquilijn ben ik richting het colloseum gegaan. Hier was ik al geweest, maar foto’s waren nog niet gemaakt! Het colloseum is in 72 n.c. in opdracht van Keizer Vespasianus gebouwd. Keizers en rijke Romeinen organiseerden gratis voorstelling voor het publiek met gevechten op leven en dood tussen de gladiatoren of wilde dieren. Ongelofelijk maar de Romeinen wisten wel al heel vroeg hoe ze moesten organiseren. Via de 80 ingangen met bogen konden 55.000 toeschouwers binnen 10 minuten naar binnen en op hun plaats zitten. Vaak werd er gevochten tussen gladiatoren (slaven, krijgsgevangenen of veroordeelde misdadigers). Het lot van een zwaargewonde gladiator hing af van het publiek. Stak de keizer zijn duim omhoog dan mocht hij blijven, maar ging de duim omlaag dan stierf hij en de overwinnaar was een held. In het colloseum kan je de resten zien van het ondergrondse stelsel van hokken en stallen voor de wilde beesten. Rondom het colloseum is het een megadrukte. Er zijn enorm veel toeristen, verkopers, zakkenrollers (!) en gladiatoren… Deze laatste vechten niet meer maar willen wel voor een leuk bedragje met je op de foto. Heerlijk zo’n onvervalste toeristenattractie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me een beetje toerist af begin te voelen. Ik begin de weg te kennen in deze metropool, ken de metrolijnen en weet hoe en waar de bussen rijden. Fijn gevoel om niet continu je kaart te hoeven pakken. Stiekem lachen om Nederlandse toeristen die soms zo heerlijk onnozel kunnen doen:).
Bij het colloseum staat ook de boog van Constantijn. Deze is gebouwd vanwege de overwinning op zijn medekeizer Maxentius in het jaar 312. Mijn volgende stop was het Forum Romanum. Ik vind het ongelofelijk indrukwekkend om hierover heen te wandelen. Het is alsof je terug in de tijd gaat. Van mijn huisgenootje heb ik een boekje geleend waarin je alle tempels, basilica en bogen in originele staat kunt zien. Een ruïne bestaande uit drie pilaren toveren zich ineens om in de Tempel van Castor en Pollux, een enorme tempel die gewijd is ter ere van de mythologische tweelingen en beschermers van de ruiterkunst, Castor en Pollux. In mijn hoofd zie ik de strijd voor me die geleverd is tijdens de slag aan het meer van Regillus en waarbij Castor en Pollux de Romeinen hebben geholpen. Ik heb bijna alle ruïnes met behulp van het boekje kunnen omzetten in tempels. Ik heb onder andere gezien: De tempel van Antoninus en Faustina , de Regia (ambtswoning van de Pontifex Maximus (oppperpriester) in het oude Rome, De Tempel van Romulus, Boog van Titus, Tempel van Venus en Rome, Tempel van Vesta, Curia, Tempel van Saturnus, Zuil van Phocas, Boog van Septimius Severus en de Basilica Julia. Ongekend wat de Romeinen allemaal opgebouwd hebben in het politieke centrum. Stiekem wil ik best even terug in de tijd om te zien hoe het er echt uitgezien heeft, dat moet echt ongelijk zijn geweest. Het Romeinse Rijk is echt iets ontzettends indrukwekkends, ik ben blij dat ik naar deze stad met zoveel geschiedenis ben gekomen.
Ik hoop dat alle geschiedenisverhalen niet te saai zijn voor jullie! Na het forum heb ik het Capitool (Campidoglio) bezocht. De huidige gemeenteraad van Rome vergadert hier in het Palazzo Senatorio. Ook in de Romeinse tijd was de tempel hier een symbool van het gezag van Rome als ‘caput mundi’, het hoofd der wereld. Van dit caput is de naam Capitool afgeleid. Bij het capitool vind je ook het enorme monument voor Vittorio Emanuele (de eerste koning van Italië). Dit gebouw wordt ook wel het weddingcake building genoemd. Raad maar eens waarom…. Tevens is hier het graf van de onbekende soldaat, hier wordt 24 uur per dag de wacht gehouden door soldaten als een soort eerbetoon aan alle gevallen soldaten. Tegenover het gebouw ligt Piazza Venezia, dit plein is een grote wirwar van auto’s, bussen, wandelaars en taxi’s.
Aan het einde van mijn trip ben ik naar Piazza della minerva geweest, hier bevind zich de enige gotische kerk van Rome, de Santa Maria sopra Minerva. En als laatste heb ik een bezoek gebracht aan het pantheon. Dit is de best bewaard gebleven antieke tempel van Rome. De tempel is ongelofelijk groot en heeft bovenin een gat van 8 meter doorsnee. Door deze oculus valt het licht naar binnen. Keizer Hadrianus heeft deze tempel in 118-125 n.C. ontworpen ter vervanging van een eerdere tempel. In de tempel bevindt zich de graftombe van de beroemde Italiaanse renaissance kunstenaar Rafaël. De muren van de trommel waarop de koepel rust zijn 6 meter dik. Aan de achterkant van het pantheon ziet het er uit als een fort, stevig maar dan wel heel mooi gevormd.
Hierna heb ik de bus naar huis gepakt naar huis om een heerlijk bordje paste met pesto te koken. Hoe origineel…Het is hier begonnen met regenen dus het trekt niet echt om naar buiten te gaan. Ik denk dat het een lekker avondje desperate housewives/sex and the city kijken wordt achter mijn laptop! Ik mis jullie allemaal heel erg, hou me op de hoogte!!
Als je misschien iets wilt sturen per post dat kan, mijn adres is:
Angela Wit c/o Sammartino
Via degli equi 8
00185 Roma RM
Italia
Sammartino is de eigenaar van ons appartement (de huisbaas) en de brief moet behalve mijn naam ook c/o aan Sammartino zijn want anders stuurt de conciërge de post terug. De post komt namelijk allemaal bij hem en wij vragen dan 1x in de zoveel tijd of er post voor Sammartino is vandaar. Echt op zijn Italiaans…Nog iets Italiaans is dat er morgen gestaakt wordt in het openbaar vervoer. Eerst was het plan de hele dag, nu waarschijnlijk tot half 4. Ik hoop het van harte want ik heb al allerlei plannen om dingen te gaan bekijken!
Baci Baci xxx
27 September 2007 - 20:26
Nath:
Zo, een flink stuk tekst ;)
Wel leuk om allemaal te lezen!
Geniet er lekker van!
Groetjes.
28 September 2007 - 09:10
Yordi:
Hoi zus net verplicht mijn geschiedenis weer bijgespijkerd, maar leuk hoor!
Boukje vind het vast ook weer jammer dat we niet langs kunnen komen als ze al die mooie plekke op de foto's weer ziet.
Veel plezier met Tom volgende week en geniet er van.
Yordi
28 September 2007 - 10:41
Aniek:
Hee Angela, al die berichtjes uit het zonnige Rome maken duidelijk dat jij het er goed naar je zin hebt! Ik zit nu in Leuven, waar het weer een stuk minder zonnig is. Maar het is evengoed erg leuk hier. We houden elkaar op de hoogte ;) Liefs! -
29 September 2007 - 16:58
Nienke:
He an,
zo te lezen is het echt geweldig daar! Echt leuk om te horen dat je het zo naar je zin hebt. Ik zal je binnenkort ff een lange mail sturen hoe het hier gaat!! ik mis het gezellige lunchen bij du commerce wel hoor!!
veel liefs nienke -
30 September 2007 - 15:47
Boukje:
He meis. ik wil ook!!!!!! Ha ha, ben erg jaloers op je als ik al die foto's weer zie! Ookal ben ik er al geweest, we hebben nog genoeg te zien! Maak er een leuke tijd van en alvast veel plezier volgende week met Tom! Tot nov., liefs Boukje